Περισσότερα από 700 εκατομμύρια κλιματιστικά θα εγκατασταθούν ως το 2030

by Super User

Περισσότερα από 700 εκατομμύρια κλιματιστικά θα εγκατασταθούν σε όλο τον κόσμο έως το 2030, και συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, γεγονός που σε όρους χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ισοδυναμεί με την προσθήκη αρκετών νέων χωρών στον πλανήτη. Μέσα μόλις 15 χρόνια, το ποσοστό διείσδυσης μονάδων κλιματισμού στις αστικές περιοχές της Κίνας αυξήθηκε από μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από 100%, δηλαδή περισσότερα από ένα κλιματιστικά ανά

αστικό νοικοκυριό, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι πωλήσεις κλιματιστικών στην Ινδία, την Ινδονησία και τη Βραζιλία αυξάνονται μεταξύ 10% και 15% ετησίως. Η Ινδία, με πληθυσμό 1,25 δισεκατομμύρια ανθρώπους, είχε διείσδυση κλιματισμού μόλις 5% το 2011.

Το Μεξικό, από 13% αναμένεται να φτάσει το 71-81% μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη στενή σχέση μεταξύ εισοδήματος των νοικοκυριών και εγκατάστασης κλιματιστικών, με την διείσδυση κλιματισμού να αυξάνεται κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες ανά 1.000 δολάρια ετήσιου εισοδήματος.

Ο στόχος των επιστημόνων και τον φορέων χάραξης ενεργειακής πολιτικής είναι να βρουν δημιουργικές λύσεις για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και την κλιματική επίδραση της τάσης αυτής, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών, και μειώνοντας την εξάρτησή τους από υδροφθοράνθρακες ως ψυκτικά μέσα, καθώς οι εν λόγω ουσίες αποτελούν ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. «Μια βελτίωση της αποδοτικότητας κατά 25% με 30%, η οποία σίγουρα είναι τεχνολογικά εφικτή, μπορεί να έχει τεράστια διαφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Έρνεστ Μονίζ, στα πλαίσια της 7ης Υπουργικής Συνόδου Καθαρής Ενέργειας στο Σαν Φρανσίσκο, μιας παγκόσμιας συνάντησης ηγετών ενεργειακής πολιτικής.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ανάπτυξη στον κλιματισμό, και τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναμένεται να είναι η Ινδία, όπου περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι προς το παρόν δεν έχουν καν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Η μελέτη του Εργαστηρίου Μπέρκλεϊ υπολόγισε ότι αν τα κλιματιστικά γίνουν 30% πιο αποδοτικά, και παράλληλα καταργηθούν σταδιακά οι υδροφθοράνθρακες, θα αποτρέψουν την κατασκευή έως και 1.550 μονάδων παραγωγής ενέργειας, και την απελευθέρωση έως και 4 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Leave your comments

Comments

  • No comments found